Σκάνδαλο στη Γερμανία με νοθευμένο ιταλικό ελαιόλαδο

Thumbnail for 10297

Το γερμανικό περιοδικό Focus αποκάλυψε σκάνδαλο νοθείας ελαιολάδου σε μία απο τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γερμανία. Νοθευμένο ελαιόλαδο από την Ιταλία πωλούνταν ως “εξαιρετικό παρθένο made in Italy”.
Το Focus κατηγορεί την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Rewe, μια από τις μεγαλύτερες στη Γερμανία ότι προμηθευόταν σημαντικές ποσότητες νοθευμένου ελαιολάδου από την Ιταλία, προερχόμενο μάλιστα από το κύκλωμα που αυτό το διάστημα βρίσκεται υπό δικαστική έρευνα από την εισαγγελία της Σιέννα.
Το αλοιωμένο αυτό προϊόν πωλούνταν στα ράφια του σούπερ μάρκετ ως “εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Made in Italy” (Olivenöl aus Italien).
Το Olivenews , σε άρθρο στις 16 Μαϊου, είχε αναφερθεί λεπτομερώς στη δράση του κυκλώματος στην Ιταλία και στην επιχείρηση για την εξαρθρωσή του, με την κωδική ονομασία “Fuente”. [Εξαρθρώθηκε κύκλωμα νοθείας στην Ιταλία].
Το σκάνδαλο με το νοθευμένο ιταλικό ελαιόλαδο παίρνει τώρα ευρωπακές διαστάσεις και μετονομάζεται σε “Επιχείρηση Arbequino”.
Σύμφωνα με το Focus, τα σούπερ μάρκετ Rewe το 2010 είχαν προμηθευτεί 4.000.000 λίτρα νοθευμένου ελαιολάδου από την Ιταλία και μικρότερες ποσότητες το 2011 και το 2012.
Οι γερμανοί καταναλωτές αγόραζαν το προϊόν πεπεισμένοι πως πρόκειται για εξαιρετικό παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, ενω στην πραγματικότητα δεν ήταν ιταλικό και επρόκειτο για ελαιόλαδο λαμπάντε.
Οι υπεύθυνοι των γερμανικών σούπερ μάρκετ Rewe δηλώνουν με τη σειρά τους θύματα του κυκλώματος νοθείας
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα το ελαιόλαδο έφτασε στη Γερμανία προερχόμενο από τις ( τουλάχιστον) 35 ιταλικές εταιρίες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της έρευνας των ιταλικών αρχών , με στόχο της εξάρθρωση του κυκλώματος νοθείας του ελαιολάδου, που όπως φαίνεται έχει επεκταθεί στην Ευρώπη.
Δείτε εδώ το άρθρο του περιοδικού Focus (στα γερμανικά)

Source: olivenews.gr